УНАПРЕДИТИ КВАЛИТЕТ ЖИВОТА УГРОЖЕНИХ ГРУПА
13.09.2010
Делегација Европске уније у Републици Србији, у оквиру програма EXCHANGE 3 одобрила је средства Градској општини Палилула, у износу од 12.милиона динара, за остваривање пројекта „Повећање капацитета општине за побољшање квалитета живота угрожених група“. Свечано потписивање уговора обавиће се у Београду 24.септемба са 29 градова и општина у Србији, koје су изабране у оквиру првог позива за општинске пројекте. По речима председника opштине, проф.др Игора Новаковића, ово је велико признање и подршка пројектном тиму и руководству Градске општине Палилула у остваривању Стратегије развоја општине. Иначе, пројекат ће се истовремено имплементирати и у Бугарском граду Ћустендилу у оквиру размене искуства и примера добре праксе у региону.

На територји Градске општине Палилула живи велики број особа којима је потребна нека врста социјалне заштите и помоћи. Готово сваки 14 становник Палилуле је старији од 70 година. По званичној статистици 5061 особа спада у ову категорију. Број корисника услуга неке врсте социјалне заштите је 2245 док је број деце са одређеном врстом инвалидитета 23. Управо ове категорије спадају по Стратегији за смањења сиромаштва у најугроженије категорије, којима је потребна свака врста психо-социјалне и економске помоћи.

Проблеми са којима ћемо се суочити током остваривања пројекта -наглашава професор др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула су: помоћи породици и појединцу да оствари минималну социјалну сигурност кроз бесплатну правну помоћ; стварање услова за независан живот инвалида кроз подршку у кући, информисање о могућностима запослења, стварање повољне климе за рад инвалида, помоћ старим лицима која не могу да се брину о себи сталном бригом на терену путем мобилних тимова који ће обилазити стара и изнемогла лица, брига о деци без родитељског старања, посебно деци са сметњама у развоју која су у посебно тешкој ситуацији. Ту је и подршка породицама у ризичним групама као што су ромска популација, избегла и расељена лица, која је веома бројна на територји општине. Затим, спречавање насиља у породици и пружање помоћи жртвама насиља. Ово су кључни проблеми који ће бити сагледани и решавани у једногодишњим пројектним активностима.

Пројекат ће се посебно фокусирати на стара и изнемогла лица, као и на особе са инвалидитетом, затим социјално угрожене, који услед свог економског статуса не поседују једнака права. На територји општине Палилула регистроване су и 1125 социјално-угрожене особе са тешкоћама. То су особе које не могу да брину о себи, особе које су непокретне, изнемогле и које зависе од туђе помоћи. Од 5061 старијих људи (преко 70 година) 487  је из околних села општине Палилула. То су радно неактивне особе које не могу себи да обезбеде основна средства за живот, слабо покретна и генерално мало физички актиовна.

Програм EXCHANGE 3, који  финансира Европска унија, њиме руководи Делегација Европске уније у Србији, а спроводи Стална конференција градова и општина, представља наставак акција и мера које су започете у оквиру програма EXCHANGE 1 и EXSCHANGE 2 и усмерен је на увођење ЕУ модела у функционисање и побољшање капацитета и ефикасности локалних самоуправа у Србији.
                                                                 

Град Ниш је убедљиво најсиромашнији од „четири велика града“ у Србији, а две од укупно пет нишких општина, Пантелеј и Палилула, улазе у десет најсиромашнијих општина у држави по званичним подацима Републичког завода за статистику. О свеукупној лошој социоекономској ситуацији на територији општине Палилула по подацима из Статистичког годишњака Града Ниша, на Палилули живи 73 610 становника, док је од тог броја свега 12612 запослено.